Μεγάλη Δευτέρα – Μεγάλη μαχαίρα

Η εικόνα της ημέρας

Ο Νυμφίος Χριστός. Παιδική εικονογράφηση, διά χειρός Πέγκυς Φούρκα.

Το βράδυ της Κυριακής των Βαΐων ψάλλεται στην εκκλησία ο Όρθρος της Μεγάλης Δευτέρας. Με μια μικρή λιτανεία μέσα στο ναό ο ιερέας βάζει στο προσκυνητάρι την εικόνα του Νυμφίου.

Εικονίζεται ο Χριστός μας, ντυμένος την κόκκινη χλαμύδα, κρατώντας το καλάμι και φορώντας το ακάνθινο στεφάνι που του φόρεσαν στο Πραιτώριο οι Ρωμαίοι στρατιώτες.

Παρόλο που είναι ταλαιπωρημένος από την κακία των ανθρώπων, είναι ο αγαπημένος, ο Νυμφίος (δηλαδή γαμπρός) της ψυχής μας. Εκείνος πρώτος μας αγάπησε και καταδέχτηκε να φτάσει για χάρη μας στην “΄Ακρα Ταπείνωση”, στην έσχατη κατάντια που τον οδηγήσαμε ως άνθρωπο, για να μας σώσει με τη Θυσία Του.

Η λέξη “Νυμφίος”προέρχεται από την παραβολή των δέκα Παρθένων που ακούμε τη Μεγάλη Τρίτη στην εκκλησία.

Όσο υπάρχει η εικόνα του Νυμφίου στο κέντρο του ναού ψάλλονται οι ύμνοι “Ιδού ο Νυμφίος έρχεται” και “Τον νυμφώνα σου βλέπω”, τόσο αγαπητοί στον λαό μας.

Ο ύμνος της ημέρας

«Ιδού ο Νυμφίος έρχεται εν τω μέσω της νυκτός και μακάριος ο δούλος, όν ευρήσει γρηγορούντα ανάξιος δε πάλιν, όν ευρήσει ραθυμούντα. Βλέπε ούν, ψυχή μου, μή τω ύπνω κατενεχθης, ίνα μή τω θανάτω παραδοθής και της βασιλείας έξω κλεισθής, αλλά ανάνηψον κράζουσα: Άγιος, άγιος, άγιος ει ο Θεός, διά της Θεοτόκου ελέησον ημάς.»

Ο Νυμφίος Χριστός θα έρθει ξαφνικά στη μέση της νύχτας. Ευτυχισμένος θα είναι ο δούλος που ο Κύριος θα τον βρει να αγρυπνά, ανάξιος, όμως, θα είναι εκείνος που θα τον βρει να είναι αμελής. Πρόσεχε, λοιπόν, ψυχή μου να μην καταληφθείς από (πνευματικό) ύπνο, για να μην παραδοθείς στο θάνατο (της αμαρτίας) και μείνεις έξω απ’ τη Βασιλεία (των Ουρανών). Αλλά φρόντισε να συνέλθεις και φώναξε: Άγιος, Άγιος, Άγιος είσαι Συ ο Θεός` με τη βοήθεια της Θεοτόκου ελέησέ μας.

“Η ζωή του Χριστού”

Το σχόλιο της ημέρας

Η Μεγάλη Δευτέρα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Αγίου Ιωσήφ του “Παγκάλου” (δηλαδή πολύ καλού), γιου του πατριάρχη Ιακώβ. Τα αδέλφια του Ιωσήφ τον φθονούσαν, γι’ αυτό τον έριξαν μέσα σ’ ένα λάκκο και κατόπιν τον πούλησαν σε Αιγυπτίους εμπόρους. Υπέφερε πολλά, όμως στο τέλος δοξάστηκε κι έγινε άρχοντας της Αιγύπτου. Ο Ιωσήφ θεωρείται τύπος του Χριστού για τα παθήματα, την αρετή του, την πραότητα και την ανεξικακία του. Και ο Κύριος φθονήθηκε από τους αρχιερείς, τους Γραμματείς και τους Φαρισαίους και αφού υπέφερε πολλά για τη σωτηρία μας δοξάστηκε με την Ανάστασή Του.

Επίσης τη Μ. Δευτέρα τελείται ανάμνηση της ξηρανθείσας συκής. Σύμφωνα με την ευαγγελική διήγηση το θαύμα αυτό έγινε την επομένη της εισόδου του Κυρίου στα Ιεροσόλυμα. Ο Χριστός βλέποντας στο δρόμο μια συκιά, πήγε κοντά της, μα δε βρήκε παρά μόνο φύλλα` και της λεει: «Ποτέ πια μην ξαναβγάλεις καρπό!» Κι αμέσως ξεράθηκε η συκιά.

Εκείνη η άκαρπη συκιά συμβόλιζε τη συναγωγή των Ιουδαίων που δεν είχε να παρουσιάσει πνευματικούς καρπούς και γι’ αυτό καταδικάστηκε από τον Κύριο. Συμβόλιζε ακόμα και κάθε άνθρωπο που δεν έχει πνευματική καρποφορία.

Το Ευαγγέλιο του Όρθρου της Μ. Δευτέρας αφηγείται όχι μόνο το επεισόδιο της συκής αλλά και τις παραβολές των δύο γιων (Ματθ. 21, 28-32) και των κακών γεωργών (Ματθ. 21, 33-46) μέσω των οποίων ο Κύριος προείπε την απόρριψη Του ισραηλιτικό λαό. Οι παραβολές αυτές ελέχθησαν την ημέρα μετά την Κυριακή των Βαΐων και γι’ αυτό η Εκκλησία όρισε να διαβάζονται την Μ. Δευτέρα.

Η Αγία Γραφή σε κινούμενα σχέδια: Ο Ιωσήφ και τ’ αδέρφια του

Τα έθιμά μας

Δραστηριότητα: Μελωδικές Ζωγραφιές…

Δοκιμάστε να ζωγραφίσετε, ακούγοντας τις μεγαλοβδομαδιάτικες συνθέσεις του σπουδαίου μας συνθέτη Σταμάτη Σπανουδάκη. Αποτυπώστε στο χαρτί με τα χρώματά σας όσα νιώθετε, τα συναισθήματα που σας “βγάζει” η μελωδία… Φωτογραφίστε τα και στείλτε τις εικόνες στο messenger: Κέντρο Νεότητας.

Η συνταγή της ημέρας: Αλάδωτα νηστίσιμα τρουφάκια σε 5′ 

Μικροί ζαχαροπλάστες, χρονομετρήστε πόσο σας πήρε να δημιουργήσετε την εύκολη αυτή λιχουδιά. Στείλτε μας τον χρόνο και τη φωτογραφία στο messenger: Κέντρο Νεότητας.

Σαν σήμερα… στην Κατασκήνωση!

Παιδική ταινία: Ο Μικρός Νικόλας – Φεύγω από το σπίτι

Παράσταση Καραγκιόζη: Καλώς τ’ αφεντικό απ’ όξω

Μια ιστορία κάθε μέρα

Από το βιβλίο “Λαογραφικά Σύμμικτα Λευκάδας” του μεγάλου μας λαογράφου, Πανταζή Κοντομίχη

Τα παζλ της ημέρας + 1 bonus!

Ελαιογραφίες του Βασιλείου Σίδερη από τον Ι. Ναό Παναγίας των Ξένων Λευκάδος

Ο Ιωσήφ μας βοηθά να σκεφτούμε…

Ο Νεκτάριος μας θυμίζει…

Η αποστολή της ημέρας: Ο ύμνος της Κατασκήνωσης

Πάνω στη μελωδία του “Θα κάτσω σπίτι” του Λουκιανού Κηλαηδόνη, τραγουδήστε τον ύμνο της φετινής πασχαλινής κατασκήνωσης. Στείλτε το και και σ’ εμάς να τα ενώσουμε και να τραγουδήσουμε όλοι μαζί!!!

ΥΜΝΟΣ ΠΑΣΧΑΛΙΝΗΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ 2020

Θα κάτσω σπίτι, θ’ αράξω σπίτι
Αυτό το Πάσχα δεν πρόκειται να βγω
Θα κάτσω σπίτι, θ’ αράξω σπίτι
Μα κάθε μέρα Κατασκήνωση θα μπω!

Κι όταν οι δείχτες στο ρολόι δείξουν δώδεκα  
Τάμπλετ και λάπτοπ αρπάζουνε φωτιά.
γιατί κάθε μεσημεράκι ώρα δώδεκα
ραντεβού έχουμε με όλα τα παιδιά

γι’ αυτό

Θα κάτσω σπίτι, θ’ αράξω σπίτι
Μα ο νους μου είναι στην «Καταφυγή»  
Θα κάτσω σπίτι, θ’ αράξω σπίτι
Με Κατασκήνωση εκεί Πασχαλινή.

Θα κάτσω σπίτι, θ’ αράξω σπίτι
Έξω αφήνω τον κορωνοϊό
Θα κάτσω σπίτι, θ’ αράξω σπίτι
Με ομαδάρχες στην οθόνη κι αρχηγό.

Γιατί αν βγω χωρίς λόγο θα ‘χω μπλέξιμο
κι ένας Θεός ξέρει που θα κοιμηθώ
και όπως λέει η γιαγιά μου για το πλέξιμο
δεν θέλει κόπο, τρόπο θέλει το καλό

γι’ αυτό

Θα κάτσω σπίτι, θ’ αράξω σπίτι
και δε σκοπεύω από δω να κουνηθώ
φέτος γιορτάζουμε αλλιώτικα Ανάσταση,
μένουμε πάντα όμως δίπλα στον Χριστό!

Χρησιμοποιήστε, αν θέλετε, τη μοσική από το παρακάτω βίντεο καραόκε: