Μεγάλη Κυριακή – Αυγό κι αρνί

Η εικόνα της ημέρας

Η Ανάσταση του Κυρίου. Από τον Ι. Ναό Αγίου Μηνά Λευκάδος.

Οι ύμνοι της ημέρας

“Η ζωή του Χριστού”

Κυριακή του Πάσχα:

Το Πάσχα ήταν αρχαιότατη ιουδαϊκή γιορτή που τελούνταν τη νύχτα της 14ης προς τη 15η του μηνός Νισάν. Οι Ιουδαίοι γιόρταζαν την απελευθέρωσή τους από την δουλεία των Αιγυπτίων κατόπιν της σφαγής των πρωτότοκων των Αιγυπτίων, απ’ την οποία διέφυγαν τα δικά τους πρωτότοκα χάρη στο αίμα του αμνού με το οποίο άλειψαν τις πόρτες των σπιτιών τους.

Η λέξη πάσχα (=διάβαση) υπενθυμίζει τη θαυμαστή διάβαση της Ερυθράς θάλασσας από τους Ισραηλίτες και γενικότερα τη διάβασή τους από τη δουλεία στην ελευθερία. Όμως τα γεγονότα εκείνα ήταν συμβολικά και προφητικά. Το ιουδαϊκό Πάσχα ήταν τύπος του χριστιανικού. Ο πασχάλιος αμνός των Ιουδαίων ήταν σύμβολο και τύπος του αληθινού πασχάλιου αμνού, του Χριστού, που θυσιάστηκε για μας και με το αίμα του εξαγόρασε την ελευθερία μας από την δουλεία της αμαρτίας.

Κατά δε θεία οικονομία η θυσία του Κυρίου συνέπεσε με το ιουδαϊκό πάσχα, που εκείνο το έτος έτυχε να είναι Σάββατο. Ο Κύριος σταυρώθηκε και πέθανε την Παρασκευή, το βράδυ όπου οι Ιουδαίοι έτρωγαν τον πασχάλιο αμνό και αναστήθηκε μετά το Σάββατο, δηλ. την πρώτη μέρα της εβδομάδας η οποία γι’ αυτό το λόγο ονομάστηκε Κυριακή.

Η πασχαλινή ακολουθία είναι ιδιαιτέρως λαμπρή. Ξεκινά στις 12, μεσάνυχτα του Μ. Σαββάτου με τον Όρθρο και συνεχίζει με την θ. Λειτουργία. Στην τελετή της Ανάστασης ψέλνουμε χαρούμενα όλοι μαζί, πολλές φορές το «Χριστός ανέστη».

Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα τελείται ο Εσπερινός της Αγάπης. Κατά τη διάρκειά του διαβάζεται η ευαγγελική περικοπή που εξιστορεί την εμφάνιση του Κυρίου στους δώδεκα μαθητές την ημέρα της Ανάστασής Του. Το Ευαγγέλιο αυτό διαβάζεται σε όσο το δυνατόν περισσότερες γλώσσες για να κηρυχθεί σ’ όλα τα έθνη ότι «Χριστός εγερθείς εκ νεκρών, απαρχή των κεκοιμημένων εγένετο».

Ένα θαύμα την Ανάσταση στη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου

Τα έθιμά μας

Σαν σήμερα… στην Κατασκήνωση!

Επειδή, βέβαια, ανήμερα το Πάσχα κάθε χρόνο κατασκηνώνουμε στο… σπίτι μας, συναντιόμαστε ξανά μία από τις ημέρες της Διακαινησίμου Εβδομάδας για ένα πασχαλινό πανηγύρι με Αναστάσιμο Όρθρο και Θεία Λειτουργία, πασχαλινές νοστιμιές και παιχνίδι πολύ!!! Από τέτοιες ημέρες είναι οι φωτογραφίες μας.

Η ταινία της ημέρας: Ο Επιτάφιος – μια αναστάσιμη ιστορία

Ευχαριστούμε την κ. Μαρία Παπαδοπούλου, αρχηγό της Κατασκήνωσής μας και τον σύζυγό της,
κ. Ραφαήλ Χρυσανθόπουλο για την όμορφη δημιουργία τους που πρόσφεραν σε όλους μας!

Παράσταση: Οι αρραβώνες του Καραγκιόζη

Μια ιστορία για κάθε μέρα ή για όλη την εβδομάδα!!!

Τέσσερα παζλ για την τριήμερη Ανάσταση του Χριστού μας

Η Ανάσταση του Χριστού. Φορητή εικόνα από τον Ι. Ν. Εισοδίων Θεοτόκου Λευκάδος.

Μη μου άπτου. Διά χειρός Κωνσταντίνου Κονταρίνη. Από την “καζάνα” κάτω από τη δεσποτική εικόνα του Μ. Αρχιερέως Χριστού. Ι. Ν. Αγ. Μηνά Λευκάδος.

Μη μου άπτου. Διά χειρός Σπυρίδωνος Βεντούρα. Ελαιογραφία. Ι. Ν. Παντοκράτορος Λευκάδος.

Οι Μυροφόρες και ο Άγγελος στο Κενό Μνημείο. Από την “καζάνα” κάτω από τη δεσποτική εικόνα του Μ. Αρχιερέως Χριστού. Ι. Ν. Εισοδίων Θεοτόκου Λευκάδος.

Παιχνίδια στο χαρτί

Μια ιδέα για πασχαλινό παιχνίδι…

Απονομή επάθλου Διαγωνισμού 1

Ας τραγουδήσουμε τώρα μαζί με τα κορίτσια το αγαπημένο μας “γιούπι – γιάγια”…

Και, όπως κάθε Κατασκήνωση, ας κλείσουμε με ένα δυνατό….

Χριστός ανέστη! Αληθώς ανέστη!

Και του χρόνου κανονική Κατασκήνωση!