Μεγάλη Τετάρτη – O Χριστός εχάθη

Σημείωση για τους γονείς: Την Μεγάλη Τετάρτη, η Εκκλησία μας τιμά την αμαρτωλή γυναίκα που προσέφερε μύρα στον Χριστό μας. Ο Μυστικός Δείπνος, στον οποίο θα αναφερθούμε σήμερα, τιμάται κανονικά την Μεγάλη Πέμπτη. Η “πασχαλινή κατασκήνωση” όμως με το υλικό και τις δραστηριότητές της σκοπό έχει να μας προετοιμάσει, για να ζήσουμε και να παρακολουθήσουμε τη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας μας. Έτσι, επειδή το βράδυ της Μ. Τετάρτης ψάλλεται ο Όρθρος της επομένης, λιτανεύεται η εικόνα του Μυστικού Δείπνου και γίνεται αναφορά στα γεγονότα της Μ. Πέμπτης, κατά την οποία -υπό κανονικές συνθήκες- ετοιμαζόμαστε να κοινωνήσουμε, κατάλληλα προετοιμασμένοι, προηγούμαστε λίγο σήμερα των τιμώμενων γεγονότων…

Η εικόνα της ημέρας

Ο Μυστικός Δείπνος. Διά χειρός Σπυρίδωνος Γαζή, αντίγραφο πίνακα του Leonardo da Vinci. Ι. Ν. Αγίας Παρασκευής Λευκάδος.

Ύμνοι της ημέρας

Ο Δημήτρης Βερύκιος, που ψάλλει, είναι σπουδαίος δάσκαλος της Εκκλησιαστικής μας Μουσικής (Ι. Μ. Πειραιώς) και Πρωτοψάλτης του Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου (Παναγίτσας) Παλαιού Φαλήρου. Γεννήθηκε στον Δρυμώνα της Λευκάδας μας και μεγάλωσε με την τότε σπουδαία ψαλτική παράδοση του χωριού του. Μελέτησε μάλιστα με αγάπη πολλή την ψαλτική παράδοση του νησιού μας και εξέδωσε το μοναδικό έργο: “Η Εκκλησιαστική μουσική Παράδοση της Λευκάδας και τα έργα των δημιουργών της, Θεοδώρου Θεμελή και Αποστόλου Κόγκα”, Αθήνα 2008. Περισσότερες πληροφορίες στο ιστολόγιό του: http://dimverikios.blogspot.com/p/blog-page.html

“Τοῦ Δείπνου σου τοῦ μυστικοῦ σήμερον, Υἱὲ Θεοῦ, κοινωνόν με παράλαβε· οὐ μὴ γὰρ τοῖς ἐχθροῖς σου τὸ μυστήριον εἴπω· οὐ φίλημά σοι δώσω, καθάπερ ὁ Ἰούδας· ἀλλ᾿ ὡς ὁ Λῃστὴς ὁμολογῶ σοι· Μνήσθητί μου, Κύριε, ἐν τῇ βασιλείᾳ σου”.

“Δέξου και μένα σήμερα Υιέ του Θεού, συμμέτοχο στο Μυστικό Σου Δείπνο, δεν θα πω το φοβερό αυτό Μυστήριο στούς εχθρούς σου, δε θα σου δώσω φίλημα  προδοσίας όπως ο Ιούδας, αλλά σαν το ευγνώμονα Ληστή θα σε ομολογήσω και θα Σε παρακαλέσω: Θυμήσου και μένα Κύριε, στην αιώνια Βασιλεία Σου”.

“Η ζωή του Χριστού”

Το σχόλιο της ημέρας

Ο Μυστικός Δείπνος: Λίγες ώρες πριν το Πάθος Του, ο Χριστός έφαγε μαζί με τους μαθητές Του για τελευταία φορά. Πριν αρχίσει το Δείπνο, έπλυνε τα πόδια και των δώδεκα μαθητών (ακόμη και του προδότη Ιούδα), δίνοντάς μας το ύψιστο παράδειγμα ταπείνωσης. Επιβεβαίωσε έμπρακτα την φράση Του: «όποιος θέλει να είναι πρώτος ανάμεσά σας, να είναι (να φέρεται) όπως ο τελευταίος». Την ταπείνωση του Χριστού καλούμαστε κι εμείς να μιμηθούμε.

Στον Δείπνο εκείνο ο Χριστός συνέστησε το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Έδειξε στους μαθητές πώς να κοινωνούν από το ψωμί και το κρασί, τα οποία μεταβάλλονται (δεν συμβολίζουν απλώς) σε Σώμα και Αίμα Του σε κάθε Θεία Λειτουργία.

Ο Μυστικός Δείπνος επαναλαμβάνεται μέσα στην Εκκλησία, σε κάθε Θεία Λειτουργία. Όταν η Εκκλησία συγκεντρώνεται για να μεταλάβει Σώμα και Αίμα Χριστού, κοινωνεί με τον Θεό και με όλους τους ανθρώπους που είναι βαφτισμένοι στο όνομά Του, ζωντανούς και «κεκοιμημένους».

Αγγέλου Γκούνη, «Μεταλαμβάνω το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου», Πολλές οι ιστορίες, μία η Αλήθεια!, εκδ. Κέντρου Νεότητος Ι. Μ. Λευκάδος και Ιθάκης, Λευκάδα 2009, σ. 82

Κάποτε ο θείος Αρσένιος διηγήθηκε την παρακάτω ιστορία στους μαθητές του:

Κάποιος αναχωρητής, από αμάθεια πιο πολύ, δεν ήθελε να παραδεχτεί πως ο Άγιος Άρτος που μεταλαμβάνουμε δεν είναι αυτό το Σώμα του Κυρίου. Οι Γέροντες που το έμαθαν, το φώναξαν κι επιχείρησαν να του δείξουν την ορθή άποψη της εκκλησίας για τα Άρχοντα μυστήρια, ώστε να τον βγάλουν από την πλάνη του. Εκείνος, όμως, δεν ήθελε με κανένα τρόπο να πειστεί. Οι Πατέρες τον άφησαν, αλλά έκαναν προσευχή να τον φωτίσει ο Θεός να καταλάβει την αλήθεια για να μη χάσει τους κόπους του.

Μια Κυριακή ο Αναχωρητής παρακολουθούσε τη Θεία Λειτουργία με δύο από τους Γέροντες από το Άγιο Βήμα του ναού της σκήτης. Τη στιγμή που ο ιερεύς πήρε στα χέρια του το πρόσφορο για να προσκομίσει, είδαν κατάπληκτοι ένα βρέφος ξαπλωμένο επάνω στην Αγία Τράπεζα. Και όταν άρχισε να διαμελίζει τον Άρτο, φάνηκε Άγιος Άγγελος επάνω από το Θυσιαστήριο, κρατώντας μάχαιρα στα χέρια του. Διαμέλιζε κι αυτός, συγχρόνως με τον ιερέα, το Θείο Βρέφος κι έχυνε το αίμα Του στο Άγιο Ποτήριο.

Πόσο τακτικά και ουσιαστικά προσερχόμαστε στο μυστήριο της Θείας Κοινωνίας και όχι τυπικά και μια φορά το χρόνο; πολλοί επικαλούνται ότι είναι ανάξιοι για να κοινωνούν τακτικά. Απαντά σε αυτούς ο Αββάς Βαρσανούφιος:

«Όταν πλησιάζεις στην Ωραία Πύλη για να δεχθείς το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, πρόσεχε να πιστεύεις αδίσταχτα ότι είναι αληθινά το Σώμα και το Αίμα του Χριστού. Για το πώς γίνεται αυτό μην ασχολείσαι, αλλά να πιστεύεις σε Εκείνον που είπε: «Λάβετε, φάγετε, τούτο γαρ μου εστί το σώμα και το αίμα». Αυτός που πιστεύει έτσι, ελπίζουμε ότι δεν κατακρίνεται. Μην εμποδίσεις, λοιπόν, τον εαυτό σου να προσέλθει στη Θεία Μετάληψη, κρίνοντάς τον αμαρτωλό, αλλά έχε την πίστη ότι ο αμαρτωλός που προσέρχεται στο Σωτήρα αξιώνεται να λάβει συγχώρεση των αμαρτιών. Καθώς βρίσκουμε και στην Αγία Γραφή εκείνους που προσήλθαν με πίστη στο Χριστό και άκουσαν τη Θεία φωνή που τους είπε: «Αφήνονται οι πολλές σου αμαρτίες». Εάν ήταν άξιος να προσέλθει στον Κύριο, τότε δε θα είχε αμαρτίες. Επειδή όμως ήταν αμαρτωλός και χρεώστης, έλαβε συγχώρεση των οφειλομένων. Και άκουσε ακόμα και τον ίδιο τον Κύριο που λέγει: «Δεν ήλθα να σώσω τους δίκαιους αλλά τους αμαρτωλούς». Και ακόμα: «Δεν έχουν ανάγκη από γιατρό οι υγιείς αλλά οι άρρωστοι»».

Σωστό είναι, λοιπόν, να θεωρείς τον εαυτό σου αμαρτωλό και άρρωστο και να προσέρχεσαι, μέσω της Θείας Μετάληψης, σε Εκείνον που μπορεί να σώσει το χαμένο. Προσθέτει ο Άγιος Ησύχιος: «Όταν αξιωθούμε οι ανάξιοι να κοινωνήσουμε τότε το Θεϊκό πυρ, δηλαδή το Σώμα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού καταφλέγει τις αμαρτίες μας και τις μικρές και τις μεγάλες ακαθαρσίες μας. Και αν στη συνέχεια φυλάξουμε το νου μας και φρουρήσουμε την καρδιά μας, όταν αξιωθούμε πάλι να κοινωνήσουμε, τότε ακόμα περισσότερο το Θείο Σώμα καταλάμπει το νου μας και τον κάνει όμοιο με αστέρι». Ας προσερχόμαστε, λοιπόν, στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας με καθαρή καρδιά συναίσθηση της αμαρτωλότητάς μας και συμφιλιωμένοι με όλους τους συνανθρώπους μας.

Ειδικά τη φετινή Μεγάλη Πέμπτη ας προσευχηθούμε να δώσει ο Θεός σύντομα να επιτραπεί να συναζόμαστε στους Ναούς μας, για να μπορούμε και πάλι να κοινωνήσουμε το “φάρμακον της αθανασίας”, το Σώμα και το Αίμα Του! Και βέβαια, ας συνειδητοποιήσουμε έστω τώρα τι σημαίνει για μας τους Χριστιανούς η στέρησή τους…

Τα έθιμά μας

Σήμερα τελείται στην εκκλησία το ιερό Μυστήριο του Ευχελαίου “εις ίασιν ψυχής και σώματος”.

Το απόγευμα συνηθίζεται να προσφέρουμε στην εκκλησία πρόσφορα, κεριά και τα ονόματα των κεκοιμημένων (νεκρών) για να μνημονευθούν στο τρισάγιο και κυρίως στην αυριανή Θεία Λειτουργία.

Γράψτε τα ονόματα των αγαπημένων σας προσώπων, που ζουν ή έχουν «κοιμηθεί», στη σωστή στήλη.
Λόγω των φετινών ειδικών συνθηκών, μπορείτε να τα αφήσετε στην πόρτα της εκκλησίας ή να τα στείλετε με e-mail ή με μήνυμα στον ιερέα της Ενορίας σας.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Γράφουμε ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΤΑ ΒΑΠΤΙΣΤΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ σε ΠΤΩΣΗ ΓΕΝΙΚΗ.
Παραδείγματα:
Όχι Σάκη, αλλά Διονυσίου.
Όχι Κούλα, αλλά Κυριακής.

Παλιότερα γινόταν και στη Λευκάδα αναπαράσταση του ιερού Νιπτήρα, όπως μέχρι σήμερα γίνεται στην Πάτμο, στη Σάμο και ασφαλώς στα Ιεροσόλυμα:

Δραστηριότητα: Παίζουμε ένα… επίκαιρο επιτραπέζιο παιχνίδι και δημιουργούμε το δικό μας

Περιπέτεια στην Κοκορονοϊούπολη – Δώρο ένα απίθανο επιτραπέζιο παιχνίδι από την Πέγκυ Φούρκα!

Η συνταγή της ημέρας: Σταφιδόψωμα

Σαν σήμερα… στην Κατασκήνωση!

Μια ταινία για να… γελάσει λίγο το χειλάκι μας!

Η κ. Ιωάννα Σταμούλη ήταν εκπαιδευτικός στο 2ο Δημοτικό Σχολείο, αλλά και ομαδάρχισσα στην Κατασκήνωσή μας!!!
Από τις Ηνωμένες Πολιτείες που βρίσκεται σήμερα με τον σύζυγο και τα πέντε της παιδιά μας θυμάται και μας έστειλε όμορφα βιντεάκια για την πασχαλινή μας κατασκήνωση!!!

Παράσταση: Ο Καραγκιόζης γιατρός

Μια ιστορία για κάθε μέρα

Το κρυπτόλεξο του Μυστικού Δείπνου

Βρείτε τις διαφορές στον πίνακα του Ελ Γκρέκο

Διπλό παζλ για δυνατούς λύτες: Μυστικός Δείπνος και Νιπτήρας

Απ’ όσα μας στέλνετε…

Ακούμε Θεοδώρα και Αλεξάνδρα….
Η ζωγραφιά της Παρασκευής, εμπνευσμένη από τη μελωδία του Σπανουδάκη…
Χρόνια σας πολλά, κύριε Γιώργο! Με υγεία!

Και ο ύμνος μας! Ας τον τραγουδάμε καθημερινά όλοι μαζί!

Η αποστολή της ημέρας

Στείλτε μας το επιτραπέζιο παιχνίδι και ό,τι άλλο δημιουργήσατε σήμερα στο e-mail: neotita_lefkas@yahoo.gr ή στο messenger: Κέντρο Νεότητας!