Μεγάλη Τρίτη – O Χριστός εκρίθη

Η εικόνα της ημέρας

Η παραβολή των δέκα παρθένων.
Διά χειρός των αδελφών του Ι. Ησυχαστηρίου Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Σουρωτής Θεσσαλονίκης.

Ο ύμνος της ημέρας

«Τόν νυμφωνά σου βλέπω, Σωτήρ μου, κεκοσμημένον και ένδυμα ουκ έχω, ίνα εισέλθω εν αυτώ` λάμπρυνόν μου την στολήν της ψυχής, φωτοδότα, και σώσον με».

“Την αίθουσα των Γάμων Σου, Σωτήρα μου, τη βλέπω στολισμένη, αλλά εγώ δεν έχω κατάλληλη ενδυμασία για να μπω σ’ αυτή. Κύριε, Εσύ που χορηγείς το φως, κάνε λαμπρή και φωτεινή τη στολή της ψυχής μου και σώσε με”.

“Η ζωή του Χριστού”

Το σχόλιο της ημέρας

Η Μεγάλη Τρίτη είναι αφιερωμένη στην παραβολή των δέκα παρθένων (Ματθ. 25, 1 – 13). Όμως οι ύμνοι της ημέρας αναφέρονται και στην παραβολή των ταλάντων (Ματθ. 25, 14 – 30) καθώς και στη μέλλουσα κρίση (Ματθ. 25, 31 – 46). Οι τρεις αυτές παραβολές αποτελούν μέρος μιας μεγάλης διδασκαλίας που έκανε ο Χριστός κατ’ ιδίαν στους μαθητές Του στο Όρος των Ελαίων λίγες μέρες πριν από το Πάθος Του και διαβάζονται στην εκκλησία την ημέρα αυτή.

Σ’ αυτή την ομιλία περιλαμβάνονται σπουδαίες και βαρυσήμαντες προβλέψεις για την καταστροφή της Ιερουσαλήμ και τη συντέλεια του κόσμου. Ο Κύριος τόνισε ακόμα πως πρέπει να ήμαστε πάντα έτοιμοι να Τον υποδεχτούμε γιατί θα έρθει σε άγνωστο χρόνο. Έτσι, λοιπόν, συμπεραίνουμε πως το γενικότερο θέμα της Μ. Τρίτης είναι η μέλλουσα κρίση και προετοιμασία μας γι’ αυτήν.

Από την παραβολή των δέκα παρθένων είναι εμπνευσμένοι οι ύμνοι «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται εν τω μέσω της νυκτός…» και “Τον νυμφώνα σου βλέπω” που ψάλλονται στους όρθρους των τριών πρώτων ημερών της Μ. Εβδομάδας έλαβαν οι ακολουθίες αυτές και το όνομα «Ακολουθία του Νυμφίου».   

Από το βιβλίο της Ι. Μ. Δημητριάδος “Μικροί ήρωες, μεγάλα μυστικά. Γνωριμία με τις παραβολές του Χριστού”.
Κείμενα: Πηνελόπη Μωραΐτου – Ηλίας Λιαμής. Εικονογράφηση: Πέγκυ Φούρκα.

Τα έθιμά μας

Το τροπάριο της Κασσιανής

Το “τροπάριο της Κασσιανής” αρχίζει στο 13:30΄ .

Νεοελληνική απόδοση

Κύριε, η γυναίκα που έπεσε σε πολλές αμαρτίες, επειδή κατάλαβε ότι ήσουν Θεός, αναλαμβάνει έργο μυροφόρας και θρηνώντας Σου φέρνει μύρα για να σε αλείψει πριν ακόμα ενταφιαστείς. Και λεει: Αλίμονο σε μένα! γιατί ζω μέσα σε νύχτα που είναι γεμάτη από πυκνό σκοτάδι και δεν φωτίζεται από το αμυδρό φως της σελήνης` τρέχω προς τη σαρκική ηδονή ασυγκράτητη, όπως τρέχουν τα ζώα όταν τα τσιμπήσει αλογόμυγα` ζω κυριευμένη απ’ τον έρωτα της αμαρτίας. Αλλά, Συ, που υψώνεις τα νερά της θάλασσας και τα μεταβάλλεις σε σύννεφα δέξου τις πηγές των δακρύων μου. Χαμήλωσε απ’ το άπειρο ύψος Σου προς εμένα, που Σε ικετεύω με τους στεναγμούς της καρδιάς μου, Συ που με την ακατάληπτη ενανθρώπησή Σου χαμήλωσες τους ουρανούς και κατήλθες στη γη. Θα φιλήσω τα αμόλυντα πόδια Σου, θα τα βρέξω και πάλι με τα δάκρυα μου και θα τα σκουπίσω με τις πλεξούδες των μαλλιών μου. Αυτά τα πόδια που όταν η Εύα στον παράδεισο άκουσε τον ήχο τους (μετά την παράβαση), κρύφτηκε από το φόβο της. Ω ψυχοσώστη Σωτήρα μου ποιός μπορεί να εξερευνήσει το πλήθος των αμαρτιών μου αλλά και τα απύθμενα βάθη των κρίσεων και των βουλών Σου;”                

Δραστηριότητα: Φτιάχνουμε και στέλνουμε πασχαλινή κάρτα!

Εκτυπώστε σε λευκό χαρτόνι, χρωματίστε την εικόνα, γράψτε τις ευχές σας και στείλτε την (σε φωτογραφία, αφού… μένουμε στο σπίτι και αποφεύγουμε το ταχυδρομείο) στα αγαπημένα σας πρόσωπα!

Κατασκευή: Ο λαγός που τρώει το καρότο του

Ευχαριστούμε την κ. Πάττυ Καλού που το ετοίμασε και μας το έστειλε!

Η συνταγή της ημέρας: Αυγοκούλουρα

Τα ετοιμάζουμε σήμερα και τα τρώμε από την Κυριακή του Πάσχα και μετά…

Σαν σήμερα… στην Κατασκήνωση!

Παράσταση: Ο Καραγκιόζης φούρναρης

Μια ιστορία κάθε μέρα

Το παζλ της ημέρας ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

…και ένα ακόμη ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ!

Τα Πάθη και η Ανάσταση του Χριστού μας με ένα μεγάλο quiz – 50 ερωτήσεις

Δοκιμάστε να το απαντήσετε σήμερα, για να μπορείτε να διαπιστώσετε μια βδομάδα μετά πόσα μάθατε στην φετινή Κατασκήνωση!

Απ’ όσα μας στέλνετε…

Περιμένουμε να συμπληρώσουμε και τα δικά σας!!!

Αρχίζουν τα πένθιμα…

Η Ακριβή ετοιμάζεται για την Μεγάλη Παρασκευή;;

Η αποστολή της ημέρας

Διαλέξτε πέντε από τους παρακάτω γλωσσοδέτες. Προσπαθήστε να τους πείτε γρήγορα, πέντε φορές τον καθένα και στείλτε μας το βίντεο ή το ηχητικό στο e-mail: neotita_lefkas@yahoo.gr ή στο messenger: Κέντρο Νεότητας, προκειμένου να βρούμε το νικητή. Το βίντεό του, εννοείται, θα επιβραβευθεί με δημοσίευση!!!

Και μην ξεχάσετε!